Accions artístiques Portbou - Walter Benjamin

Sarkis, cloenda de l’exposició Le voyage, le soleil, l’obscurité duta a terme al Musée Moderne de Ceret l’estiu de 2002. La cloenda es va fer davant la tomba de Benjamin al cementiri de Portbou. Sarkis, que treballa de fa anys sobre l’obra de Benjamin, convidà als visitants de l’exposició a fer la cloenda al cementiri de Portbou.

Link

Descarregar Documents

Walter Benjamin – Marcel Duchamp, 27 de setembre, 2003. Instal·lació sonora duta a terme per Franck Ancel a Portbou i a l’Hotel Belvédère du Rayon Vert de Cerbère. Trobada simbòlica entre aquests dos creadors que van obrir la porta al pensament i la creació del segle XX. El Memorial Walter Benjamin de Dani Karavan va ser enregistrat en directe amb una càmera de vídeo, imatges que arribaren a l’antiga sala de teatre de l’Hotel Belvédère du Rayon Vert a Cerbère, on una escenografia inspirada per Frederick Kiesler recuperava la fotografia del Rayon Vert de Marcel Duchamp. A la sala, un feix de llum verda desencadenava un dispositiu informàtic amb una projecció visual sobre una composició sonora de John Cage.

Descarregar Documents

Dani Karavan, Passagen 1994-2004. Homenatge a Walter Benjamin, 11 de setembre al 4 d’octubre, 2004, exposició de dibuixos i esbossos de Dani Karavan sobre el seu memorial, galeria Horizon, Colera (Alt Empordà).

Descarregar Documents

Hans Fleischner, photograph of The Red Bag “Zellentrakt”, Herford, Germany, exposició i acció fotogràfica de Hans Fleischner, sala Walter Benjamin de Portbou, 19 al 27 de setembre, 2009. Hans Fleischner (Viena, 1948) creà al 1998 La Bossa Vermella, objecte que ha traslladat i fotografiat a diferents espais vinculats a la memòria històrica del segle XX i que ha donat lloc a diferents exposicions a diferents punts d’Europa. Entre ells, Portbou al 2009 i al 2010. Un dels llocs on La Bossa Vermella ha estat retratada va ser a la Zellentrakt, a la ciutat alemanya de Herford, antic centre de la Gestapo durant el nazisme i on avui es fan exposicions sobre memòria històrica. Hans Fleischner va fotografiar-la al costat de les fotografies d’antics personers.

La bossa vermella commemora els 70 anys del darrer passatge de Walter Benjamin. 1940-2010, exposició de Hans Fleischner a la sala Walter Benjamin de Portbou, 17 al 26 de setembre, 2010.

Descarregar Documents

Sota l’escala, instal·lació de Jordi Mitjà a la sala Walter Benjamin de Portbou, 17 al 26 de setembre, 2010. Instal·lació de ferro feta amb el material sobrant en la construcció del Memorial de Dani Karavan. Jordi Mitjà (Figueres, 1970) ha recuperat part del material desestimat en la realització del Memorial per dur a terme una rèplica inversa de l’escala: allà on aquesta baixa cap al mar, la nova escala de Mitjà ascendeix cap al cel.
 
Descarregar Documents

CINEMA

Manuel Cusó-Ferrer, La última frontera, 1991. Llargmetratge pioner en presentar informació, documentació i dades sobre la mort de Walter Benjamin. Rodat en bona part a Portbou sota la direcció de Manel Cussó-Ferrer, amb guió de Pilar Parcerisas i del mateix director, i producció de Kronos, Plays & Films, S.A., va participar a la secció Fòrum del Festival de Berlín al 1992, any del centenari del naixement del filòsof i va ser exhibida en una trentena de festivals i ciutats del món. El film descabdella incògnites sobre la ruta que seguí Benjamin per travessar la frontera i acota les circumstàncies de la seva mort. Amb música de Manel Camp i amb Quim Lecina interpretant a Benjamin, el film presenta un discurs fragmentat, a la manera benjaminiana. Amb aportacions documentals com l’entrevista a Jean Selz, crític d’art francès que va conèixer Benjamin a Eivissa als anys 30, o la veu en off de la fotògraf Gisèle Freund. La última frontera es pot veure a l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya. El material d’attrezzo utilitzat en el rodatge de la pel·lícula va ser exposat a Portbou a l’exposició L’última frontera de Walter Benjamin, duta a terme al setembre de 1998.

Descarregar Documents

David Mauas, Who killed Walter Benjamin?, 2005. Film documental que indaga en les diferents hipòtesis sobre la mort de Benjamin. Fet a partir de nombroses entrevistes i rodat en bona part a Portbou, a nivell formal és molt fidel a l’estètica benjaminiana. El film ha estat seleccionat a més de 10 festivals de cinema de diferents països i s’ha projectat a nombroses ciutats com Tel Aviv, Nairobi, Berlín, Lisboa, València, Barcelona, Madrid, Bolonya, Verona, Roma i San Juan de Puerto Rico, entre altres. Propera edició en DVD.

“¿Encubrió el médico la verdadera causa de la muerte? ¿Tenían conocimiento las autoridades españoles acerca de la importancia de este “viajero extranjero”? ¿Sabía Benjamin que Portbou era un pueblo de frontera recién tomado por los franquistas y virtualmente ocupado por los alemanes? Quién mató a Walter Benjamin? busca las respuestas a las dudosas circunstancias de su muerte, a la vez que establece el retrato de un pueblo de frontera, anclado entre dos frentes, testigo de evasiones, persecuciones y falsas esperanzas. Quién mató a Walter Benjamin? no supone solo la reconstrucción de una muerte, sino el retrato del escenario del crimen.”

Producció: MIQUEL ALVAREZ i DAVID MAUAS
Direcció de fotografia: RACHEL RUSINEK
Música: XAVIER MARISTANY
Guió: DAVID MAUAS i JOAN RIPOLLÈS
Direcció: DAVID MAUAS

www.whokilledwalterbenjamin.com/

 

Descarregar Documents