Arno Gisinger

Konstellation (2005 al 2009), sèrie de 36 fotografies d’Arno Gisinger acompanyades de fragments extrets de la correspondència de Walter Benjamin. Obra realitzada amb la col·laboració de la biògraf de Benjamin Nathalie Raoux. Exposada a París (2005), Poitiers (2005), Pantin (2008), Mulhouse (2009), Lyon (2011) i Lorient (2011), va ser el motiu d’un debat dins la programació de conferències del Centre Georges Pompidou de París al 2010. Edició de llibre-catàleg: Konstellation. Walter Benjamin in exil, TransPhotographic Press, Paris: Bucher-Verlag i Vienna: Hohemens, 2009.

Konstellation ressegueix fotogràficament els llocs d’exili de Walter Benjamin a l’actualitat. Des de Berlin fins a Portbou, presenta imatges actuals dels domicilis i llocs d’estada de Benjamin a París, Eivissa, Svendborg, San Remo, Nice, Monaco, Bolonia, Chauconin, Colombes, Vernuche, Lourdes i Marseille. La sèrie recomposa la cronologia de Benjamin a la manera benjaminiana, com una constel·lació d’imatges i cites. Les cites, sobreposades a les imatges, provenen de la correspondència de Benjamin des dels diferents punts del trajecte.

Arno Gisinger (nascut a Dornbirn, Àustria, 1964 i instal·lat a París) té una doble formació en història i en fotografia, fet que el porta a indagar en les relacions entre la memòria, la història i la representació fotogràfica. Des de 1990 treballa amb els efectes de la II Guerra Mundial i la Shoah a Europa. Les seves fotografies presenten llocs, objectes i individus, commemoracions i diferents formes d’absència. La seva és una fotografia centrada en la memòria i l’oblit, però també en la política de les imatges i el compromís artístic.

Exposició a la Galerie Le Bleu du Ciel, Lyon, 2011

Exposició a la Galerie Le Bleu du Ciel, Lyon, 2011

Exposició a la Galerie Le Bleu du Ciel, Lyon, 2011

Link