Brian Ferneyhough

Shadowtime, òpera en 7 actes dedicada a Walter Benjamin. Música de Brian Ferneyhough i llibret de Charles Bernstein. Composada i estrenada al 2004, a la Biennal de Munich i enregistrada en CD l’any següent.

Recreació musical de les darreres hores de vida de Benjamin. Tot i que s’inicia amb clares referències al seu trajecte fronterer fins a Portbou, no és una òpera narrativa. Situa Benjamin en un temps no històric que reflexiona musicalment sobre la naturalesa de la història. Benjamin és interrogat per diferents representacions de l’Angel de la Història. Òpera estranya que no segueix cap de les convencions d’aquest gènere. Cada escena pot ser interpretada independentment, cadascuna té una instrumentació pròpia. La segona escena és un concert per a guitarra sense acció ni música vocal. A la tercera hi ha un cor acompanyat de violí, piano, clarinets i percussió. A la setena, una pista electroacústica gravada.  El seu autor la descriu com una “òpera d’idees”. Bon coneixedor de la música antiga, defensa que les idees poden tenir vida pròpia, com passava a les obres escèniques del primer barroc, en que els personatges eren conceptes abstractes.

Brian Ferneyhough (Coventry, 1943) és un reconegut compositor britànic de música contemporània. Proper a l’escola de composició coneguda com Nova Complexitat i defensora del serialisme, Ferneyhough amb el temps s’ha anat allunyant dels mètodes generatius de composició. Parla de la seva música com si es tractés d’anar creant energia i entusiasme en lloc d’anar plasmant un esquema abstracte.

Àudio