Esther Shalev-Gerz

Inseparable Angels - The Imaginary House of Walter Benjamin, 2000. 10 fotografies digitals a color i una vídeo projecció que parteix d’una instal·lació feta a Weimar, Alemanya. Exposada a Weimar (2000), Berlin (2001), Cahors (2002), Stockholm (2002) i Paris (2010).

L’any 2000, Esther Shalev-Gerz va recrear una casa imaginària per a Walter Benjamin. Prenent com a referent la seva vida nòmada i la importància de l’obra de Paul Klee, Angelus Novus, com a company físic de viatge i com a imatge de l’Àngel de la Història en els seus darrers escrits, Esther Shalev-Gerz va proposar una ciutat imaginària a Weimar. Ciutat alemanya amb un llegat polític i cultural que emfatitza la resistència de la història a ser oblidada, aquí hi van viure Schiller, Herder i Goethe, i s’hi va allotjar l’Assemblea Nacional durant els anys de la República de Weimar. A 8 km d’aquesta ciutat, hi ha els camps de concentració i els memorials de Buchenwald i Mittelbau-Dora. L’artista va registrar en vídeo el trajecte entre Weimar i Buchenwald recollint la mirada dels passatgers des de l’interior d’un taxi. Amb una imatge inestable i una doble exposició, una veu llegeix textos de Franz Kafka, Heiner Müller, Gersholm Sholem, Paul Klee i Walter Benjamin. En el recorregut, deu imatges fotogràfiques anomenades Àngels i situades prèviament per l’artista al llarg del trajecte, mostren els llocs on el passat necessita ser recordat. La instal·lació i el vídeo s’acompanyen de fotografies que fan referència a les direccions del temps segons Benjamin. Un rellotge doble amb les manetes avançant en direccions oposades transporta al passat. I dues cadires situades d’esquena però que només tenen estabilitat quan dues persones s’hi asseuen, marquen el futur.

Nascuda a Lituània i resident a París des de 1984, Esther Shalev-Gerz és reconeguda internacionalment per la seva recerca sobre la naturalesa de la democràcia, la ciutadania, la memòria cultural i els espais polítics. Les seves instal·lacions, fotografies, vídeos i escultures públiques dialoguen amb aquests conceptes i en com aquests poden contribuir al discurs contemporani sobre les polítiques de representació.

Link

Descarregar Documents