Sarkis

Le Forgeron en masque de Sarkis rouge et verd. Hommage à Walter Benjamin, performance de Sarkis duta a terme davant la tomba de Walter Benjamin a Portbou el 24 i 25 de setembre de 1993. Acció que va durar tota una nit i que va ser produïda pel Museu d’Art Modern de Ceret. Edició de catàleg.

L’acció es va gestar l’any 1987, quan Sarkis preparava una instal·lació al Musée Greuze, de la ciutat francesa de Tournus. En un dels magatzems municipals d’aquesta ciutat, Sarkis va trobar una estàtua de bronze de finals de segle XIX que representava un ferrer o forjador, una escultura que va ser l’ànima de la seva instal·lació-homenatge a Walter Benjamin. Sarkis va il·luminar en vermell i verd el rostre de l’estàtua com una màscara de la seva pròpia identitat. La complementarietat d’aquests dos colors els anul·lava fent que l’espectador veiés el rostre fosc, és a dir, negre. L’estàtua va ser instal·lada al damunt d’una estructura oberta de llistons de fusta amb uns neons dins seu on es llegien les 12 lletres de la paraula Kriegsschatz. L’estructura oberta, segons Sarkis, venia a ser una transposició de la falsa tomba de Walter Benjamin a Portbou. Emulant el trajecte nòmada de Benjamin per diferents punts de França, la instal·lació va ser exposada al Musée Greuze de Tournus (1987), a la Chapelle Notre Dame des Bonnes-Oeuvres d’Autun (1989) i al Musée Antoine Wiertz de Brussel·les (1989). Finalment, la nit del 24 al 25 de setembre de 1993, els neons amb les 12 lletres van ser instal·lats dins la petita capella del cementiri de Portbou.

Sarkis Zabunyan, conegut com Sarkis, va néixer a Istambul el 1938 i viu a França des de 1962. Aquest artista conceptual armeni, ha estat capdavanter de l’art conceptual al seu país d’origen. Compromès amb la recuperació del passat cultural i la memòria col·lectiva, les seves pel·lícules, instal·lacions i accions, de gran lirisme i simbolisme, s’han vist als Estats Units, Alemanya, Índia, Austràlia, Xina i Japó, entre altres. Sarkis dialoga d’una forma molt personal amb el passat, el compromís polític no està mai desvinculat del registre estètic i espiritual.

Link

Descarregar Documents