Walter Benjamin Archiv, Berlín

El Walter Benjamin Archiv de Berlín conserva bona part dels manuscrits i arxius personals de Walter Benjamin. En aquest espai, hi trobareu alguns dels manuscrits i imatges que ha volgut compartir amb aquest web.

Das Walter Benjamin Archiv

"Sempre em fa feliç sentir que custòdies la col·lecció dels meus escrits”, va escriure Walter Benjamin el 4 d’abril de 1937 al seu amic Gershom Sholem. “Em temo que només reunint els nostres arxius, es pugui mostrar la col·lecció íntegra dels textos. Encara que sóc precís en l’administració del meu arxiu, amb la meva sortida precipitada de Berlín i l’existència errant dels meus primer anys d’emigració, és possible que s’hagin perdut alguns textos.”
 

El Walter Benjamin Archiv aplega, tot i que no íntegrament, sí que amb la major completesa possible, prop de 12.000 fulls manuscrits, carpetes, cartes, fotografies i quaderns de notes. Des de 2004 forma part de la Akademie der Künste (Acadèmia de les Arts) com a institució de la Hamburger Stiftung zur Förderung von Wissenschaft und Kultur (Fundació d’Hamburg per a la Promoció de la Ciència i la Cultura). L’arxiu engloba el llegat en tres blocs: el Frankfurter Nachlassteil (Llegat de Frankfurt) conté el material que Benjamin es va endur en fugir de París el juny de 1940 i que, després de la seva mort, va quedar a mans de Theodor W. Adorno. Els materials que el composaven, i altres que s’hi van sumar, van passar a formar part de l’Instituts für Sozialforschung. El Pariser Nachlassteil (Llegat de París) és format pels documents descoberts el 1981 a la Bibliothèque Nationale que van ser amagats per Georges Bataille. Una part de les seves notes ja havia estat lliurada a Adorno després de la guerra. El Berliner Nachlassteil reuneix el material que la Gestapo va requisar de l’últim pis de Benjamin a París i que l’Exèrcit Roig es va endur a Moscou després del final de la guerra. El 1957 es va lliurar al Deutsche Zentralarchiv de la RDA i el 1972 a la Akademie der Künste (Alemanya de l’Est). El 1996 va arribar a Frankfurt am Main.
 

L’arxiu conserva també nombroses peces de col·leccions privades o d’altres titularitats, a més d’un extens recull de retalls de premsa pòstums sobre Benjamin, traduccions de la seva obra, literatura d’investigació i enregistraments cinematogràfics i de so. Tots els manuscrits i el material que conserva el Walter Benjamin Archiv es poden consultar a la sala. Per motius de conservació, els originals no es troben disponibles. A més, s’ofereix accés a reproduccions dels fons del Theodor W. Adorno Archivs (Frankfurt am Main) i del Florens Christian Rang Archiv.

 

Walter Benjamin Archiv

Akademie der Künste, Berlin
Luisenstraße 60
10117 Berlin

Tel.: +49 (0)30 20057 -4056/-4049

Fax: +49 (0)30 20057 -4048
E-Mail: walterbenjaminarchiv@adk.de

Horari de les sales de consulta: dilluns a divendres, de 9.00 a 17.00 h  
Es prega sol·licitar cita prèvia.

Com arribar: S-Bhf. Friedrichstraße, Hauptbahnhof; U-Bhf. Oranienburger Tor;
Bus 147