Espai Memorial Walter Benjamin

Després d’uns anys de gestació, el 27 de setembre de 2009, en motiu del 69è aniversari de la mort de Walter Benjamin, es va presentar a Portbou el projecte per al futur Centre Walter Benjamin de la Memòria, que tindrà la seu a la població. L’espai, que neix amb l'objectiu de recuperar la memòria del pensador alemany, s'ubicarà a l’edifici de l'antic ajuntament de la població, 800 m2 convenientment reformats. El centre s'integrarà dins la xarxa d'Espais de la Memòria de Catalunya, una xarxa que impulsa la Generalitat de Catalunya per recuperar i difondre el patrimoni memorial del país com les rutes d’exili, fosses, búnquers i altres espais de la memòria.

La primera planta del nou Centre acollirà una exposició permanent sobre la vida de Walter Benjamin centrada en la seva fugida, des de l'Alemanya nazi, París, el trajecte fins a Portbou i la seva mort. Tindrà també un Espai Jove, diferents espais d'activitat cultural i una sala d'exposicions temporals. La resta de l’edifici comptarà amb un punt d'informació, una biblioteca Walter Benjamin i un alberg de la memòria. 

El finançament anirà a càrrec de l’Ajuntament de Portbou, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea a través dels projectes de cooperació transfronterera.  És previst que les obres de condicionament de l'antic ajuntament s’iniciïn durant l'any 2010. Fins avui, s'ha recuperat i condicionat de la teulada de l'edifici i s'està treballant en el projecte executiu del centre.

http://www.museuexili.cat/index.php/ca/component/content/article/64.html