Testimonis

Haig de confessar que no em va agradar massa la idea que un retrat monumental o alguna cosa com un edifici mausoleu podria ser alçat en memòria del meu oncle en el paisatge entre els Pirineus i el Mediterrani. Quan vaig veure els plànols del projecte memorial, immediatament vaig sentir que la solució desenvolupada per Dani Karavan era altament interessant.

El memorial de Dani Karavan pot fomentar la tasca que ens va deixar Walter Benjamin.

Michael Benjamin, Opening the door, text escrit en motiu del Memorial Karavan a Portbou, 1993.

 

En Dani volia saber què em sembla la seva obra. Però jo no trobo les paraules. Moltes vegades em pregunten com interpreto aquest monument. Encara no he trobat resposta; no el puc interpretar perquè em trasbalsa.

Lisa Fittko, activa lluitadora de la resistència, exiliada, va guiar Walter Benjamin en la seva travessa transfronterera des de Banyuls a Portbou el setembre de 1940. Va tornar a Portbou amb motiu de la inauguració del Memorial Karavan. Autora del llibre La meva travessa dels Pirineus.

 

Penso que amb aquesta obra Dani Karavan ha fet possible una trobada gairebé personal amb Benjamin.

Helga Maria, princesa de Löwenstein-Wertheim-Freudenberg, exiliada, resistent contra el nacionalsocialisme. Amb el seu marit, Hubertus, príncep de Löwenstein, van fundar l’Acadèmia Alemanya de les Arts i les Ciències a l’exili el 1936 als Estats Units. Va ser present a la inauguració del Memorial a Portbou.

 

Karavan ha fet parlar l’aspra natura de les muntanyes catalanes a través d’una traducció artística continguda i, per això mateix, especialment penetrant. Aquí no hi ha cap consol, cap efusió sentimental, cap lliçó de moral dictada al visitant; al contrari, la interpretació artística del paisatge s’obre amb tota la seva força.

Ingrid Scheurmann, impulsora, junt amb Konrad Scheurmann, del Memorial i responsable del Arbeitskreis selbständiger Kultur-Institute (AsKI), Bonn.